Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani põhjaosa.

Arhiivid - Suure-Jaani luteri usu kiriku arhiiv

Kirikuõpetaja üteluse järele olla arhiivi materjal pärit 1725. aastast (Arhiiv sisaldab küllaldaselt materjale juba rootsi aja lõpust. [L. Kulbin 8. IV 37]) ja väga võimalik, et seal ajaloolisi dokumente leidub, kuid materjali olevat nii palju, et selle läbi vaatamiseks kuluvat paar kuud ära. Paaripäevase läbivaatamisega ei saavat midagi kätte, mispärast õpetajahärra heaks arvas peale kiriku kroonika, mis on üles kirjutatud 1835. aastast ja arhiivis leiduva kõige vanema raamatu „Elenchus Profectuum catechisandorum in Usum ecclesiarum Dioecefis Esthoniae” a[astast] 1716 mitte midagi näidata. Suurema tähtsusega arhivaalid pidi ta hoidma raudkapis luku taga ja vähema tähtsusega riiulitel ning kastides – ei puuduvat tal isegi arhiivinimestik, kuid mingisugusel põhjusel seda ei näidatud. Minule näis see küll kahtlane olevat, sest minu teistkordse palve peale nimestikku näidata ei lausunud õpetaja enam sõnagi vaid läks hoopis minema. Ka kohalik köster kahtles selle juures – tema olevat küll juba ammu aega ametis, kuid sarnast asja ei olla seal kunagi näinud.
EKLA, f 200, m 12:2, 19/20 (II) < Suure-Jaani khk. - Tony Bollmann (1926)